Left Продължи пазаруването
Вашата поръчка

Нямате артикули в количката си

Какво е паспарту?

Какво е паспарту?

.

Паспарту е допълнителната хартиена или картонена рамка вътре в рамката на картината. Представлява лист, изрязан в средата според размерите на изображението, който се поставя между стъклото и картината. Основната му задача е да подобри представянето на избраното произведение. Използва се за експониране на снимки, акварели, графики, щампи, рисунки. 

 

Основни характеристики на паспартуто

 

Формат

Колко широки да са страните зависи от вашите предпочитания. Като ориентир се приема, че ширината им трябва да е в рамките на 10 до 12% от по-дългата страна на произведението. Допуските обаче са доста свободни – от 8 до около 20% в зависимост от целите ви. Когато страните му са еднакво широки, то може да се използва и за портрети, и за пейзажи. Помнете, че рамката скрива част от ширината.  

 

Цвят

Неутралните цветове са класика – изпълняват функциите си, без да отвличат вниманието от картината. Много добро решение е цвят в хармония с основния колорит на изображението.

 

Избор с един нюанс по-тъмен или по-жълт от основата на картината освежава изображението значително. Ярките извеждат картината на преден план, тъмните сякаш я изтласкват назад. Погледнете една снимка или графика веднъж с черно и веднъж с бяло паспарту. Ще бъдете поразени, колко различно е впечатлението, което оставят.

 

За добрия избор значение има дори цвета на стената, на която ще закачите картината. А близостта на цвета на рамката и на паспартуто осигурява изключително стилен и елегантен ефект.

 

 

Видове изрез

  • Оптичен център – определя се според оптичния център, който попада малко по-горе от средата на плоскостта. Изображението е разположено леко нагоре, а долната част на паспартуто е малко по-широка от останалите. Приема се по-добре от наблюдателя. Това е предпочитаният вариант за съвременното изкуство.

 

  • Златно сечение – при него картината е изместена в горната част, а долната част на паспартуто е значително по-широка от горната (пресмята се по специална формула). Така нареченото златно сечение се смята за особено хармонично и приятно за гледане и преди е било най-използваният изрез.

 

  • Централен изрез – картината е центрирана в средата на паспартуто – четирите му страни са еднакво широки. Централният изрез е особено ценен при често сменящите се изложби.

 

Разбира се, трите основни вида изрез не са догма. Как точно ще бъде оформен той зависи от особеностите на рамкираното изображение и от вашите предпочитания. 
 

 

Защо да използвате паспарту

 

Осигурява защита

То осигурява разстояние между снимката и стъклото. Така гарантира, че изображението няма да залепне за стъклото – особено при наличие на влага – и да се повреди повърхността му. 

 

Подобрява възприятието за картината

Добре направеното паспарту създава усещане за дълбочина и жизненост на графиката. Осигурява ѝ допълнително пространство, което кара възприятието да приписва обемност на изображението. Играта с него може да осигури дори напълно нова интерпретация на произведението. Особено ако се насложат няколко едно върху друго.

 

Придава допълнителна стойност

С него избраната от вас графика, картина или снимка получава истинска сцена, на която да се представи в пълния си блясък. Затова, ако искате вашите изображения да привличат погледите като магнит, поставете ги в рамка с паспарту.

 

Позволява преоразмеряване на изображението, без да го поврежда

Ако използвате по-малък изрез, можете да акцентирате върху част от картината (графиката, акварела, снимката), без реално да я увреждате. В същото време малката скица ще изглежда по-впечатляващо, ако я поставите в рамка с по-големи размери и съответното паспарту.

 

 

 

Начини за представяне на изображението с паспарту

 

Най-честия вариант е, когато то покрива част от снимката. Използва се както за ограничаването и преоформянето ѝ, така и за скриването на увредените краища. Минималното припокриване трябва да е по 0,5 см от всяка страна. Прикрепянето е върху носителя или директно върху паспартуто.

 

Ако се налага да се вижда целият документ, то изрезът се прави по-широк от него – разстоянието от всички страни трябва да е от 0,5 до 1 см. Имайте предвид, че носителят ще се вижда и затова най-добре той да е от същия материал като паспартуто.

 

Когато листът, на който е графиката, е по-голям от нея, то изрезът е по-добре да е с между 0,5 и 1 см по-голям от мотива. Това прави експозицията на произведението по-впечатляваща. Този вариант е особено препоръчителен, когато отдолу има подпис.

 

Плаващото паспарту се използва рядко, но реално постигнатата дълбочина на композицията  представя вашата картина особено ефектно. Специфичното е, че то се прилепва към рамката, а между него и картината се поставят дистанциониращи ленти. Чисто технически методът е подходящ при страна до 5 см.

 

Сгъваемото паспарту се изработва като картичка. Изображението се поставя вътре върху долната страна с фотоъгли. Изрезът е в горната страна. Подходящо е за малки до средни щампи, скици, рисунки, снимки, ръкописни оригинали и др. Препоръчително е при честа смяна на изображенията.

 

 

Качеството на материалите

 

Понеже паспартуто е в постоянен пряк контакт с изображението, е важно то да е от безкиселинна хартия, за да не го уврежда. А бавното му стареене и издръжливостта на светлина запазва за дълго добрия му вид. Фината повърхностна структура му придава изискан вид. По-грубата обемна хартия на картината изисква и по-дебело паспарту.

 

 

Поръчайте паспарту за своите снимки и произведения на изкуството! С него те ще са добре защитени, ще изглеждат по-ефектно и по-впечатляващо.

 

Оставете коментар

Моля, обърнете внимание: коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани