Left Продължи пазаруването
Вашата поръчка

Нямате артикули в количката си

Историята на Радослав Свирецов

Историята на Радослав Свирецов

Разкажи ни за себе си с 3 думи.

Устремен, прям, търсач.

Кога и как откри фотографията?

Мисля, че беше 2015 година, бях 8/9 клас в гимназията и за рождения ми ден се сдобих с първия ми фотоапарат Nikon L330 . За тези, които не са запознати с фотографията- това е турбосапунерка, която има само автоматични настройки, но пък има як zoom! С моята приятелка - Калина - се уговаряхме и ходихме няколко пъти на седмица на плажа в Бургас до моста и снимахме изгревите, пясъка, вълните.
Беше много приятно, откривахме един нов свят. Всъщност един от хората, които ме мотивираха да се развивам и изобщо да снимам беше един морски фотограф с псевдоним Senna Ayd ( Ако четеш, благодаря ти! ). Та с този човек до преди няколко години не си бях говорил дори. Гледах му снимките и те ме мотивираха. Обработка, композиция…с една дума, всичко в снимките му ме впечатли!И казах, че и аз искам да творя по този начин. Започнах да гледам видеа в youtube, да опитвам, да експериментирам и лека-полека нещата започнаха да се случват. На мнение съм, че в началото с копиране се учи най-лесно, а собственият стил на работа се изгражда с времето. И така запламтя огъня на рисуването със светлина…

Спомняш ли си първата снимка, която направи и емоцията, която изпита?

Не знам за първата, но си спомням първата, която ми хареса. Беше един гълъб кацнал на терасата ми и отзад слънцето в контражур. Кеф, а?
Мислех си, че няма по-як кадър от моя.

Кой е любимият ти жанр във фотографията?

Любимия ми жанр очевидно е пейзажа и въздушната фотография, но винаги много ми е харесвал будоара, стрийта и макрото.

Как изглежда за теб перфектният кадър?

Перфектният кадър е този, който.... всъщност е субективно. Може да е този, който разказва най-вълнуващата и стойностна история. Може да е този с най-яката обраборка или пък този, който не ти дава да откъснеш очи от него. А може и да не можеш да кажеш защо, но да знаеш, че е той вътре в теб.

Колко време отделяш за подготовката на един кадър?

Пак е субективно. Понякога планирането е повече от обработката, друг път е обратното. Едно е сигурно и това е, че с времето съм оптимизирал доста процеси и сега пестя време. Естествено, трябва да има и муза за даден кадър, мотивация. Има кадри, които съм подхващал и са ми трябвали 5-10 опита и година време за да се реализира крайният резултат. Не го ли чувстваш в момента, нещата не се получават.

От къде черпиш вдъхновение?

Знаеш ли, има моменти, в които наистина нямам мотивация, губя увереност, сякаш съм в някаква дупка, но си казвам, че "няма да е все така" като в притчата за рибаря. Давам си време и всичко си идва на мястото. Със сигурност знам, че вярвам в себе си и знaм, че мога. Другото е въпрос на време. Вдъхновение черпя от всевъзможни неща: от природата, от снимки в интернет, от постижения на познати, които ме карат и аз да търся и да успявам.

Какво би посъветвал всеки един бъдещ фотограф?

Бих му казал, че хубавите неща костват време, любов и усилия. Дай тези три неща от себе си и нещата ще се получат.

Какво беше фотографията за теб преди и какво е сега?

Преди фотографията беше просто хоби, днес е нещо като дишането. Не мога без него, не спирам да мисля за това и усещам как вътрешно горя в хубавия смисъл на думата.

Какви цели поставяш пред себе си през 2022 година?

За 2022 си пожелавам повече емоции, повече изкачени върхове физически и не само, творчество ми да става все по- разпознаваемо, но най-вече искам да съм здрав! Бъдете и вие здрави!

Кои са ти любимите художници, които са ти били за пример през годините?

От малък се възхищавам на Леонардо да Винчи, не само заради картините, но и заради тази загадъчност около него, изобретенията му, изследванията му върху пропорциите. Разбира се Дам Браун също играе роля да Винчи толкова да ме впечатлява. В момента също се възхищавам на творчеството на Моне. От българските художници, Майстора е светъл пример. Харесва ми как е запечатал времето и бита.

Като какъв човек се определяш?

Определям се като човек, който цени малките неща, обича да прекарва време в природата, да разговаря с хората, като любопитен и малко по-различен тип човек, който няма търпение да види какво го очаква в бъдеще.

Какво може да те накара да се усмихнеш истински?

Чуждото щастие и доброто у хората.

Кои са любимите ти места за разходки/пътувания?

Планината без съмнение е любимото ми място за пътуване. Като човек израснал на морето, това винаги ми е липсвало до някаква степен.
 

Оставете коментар

Моля, обърнете внимание: коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани